Pembayaran Tunai Fasa 2 &3 BSH , Bantuan Khas Sarawakku Sayang bagi kawasan pendalaman Sarawak

Pemakluman Penyerahan BSH dan BPN kepada penerima BSH / BPN yang tiada bank akaun di Pendalaman Sabah

 

Berikut adalah maklumat terbaru Bayaran tunai 2 &3 BSH , Bantuan Khas Sarawakku Sayang bagi kawasan pendalaman Sarawak. Penerima hendaklah membawa kad pengenalan, Mykad bagi tujuan memdapat wang BSH.

 

Menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada taklimat khas Covid-19 , bayaran fasa 2 Bantuan Sara Hidup Rakyat akan diawalkan bermula 17 Mac 2020. Bayaran fasa kedua adalah dua kali dimana Rm200 akan dibayar bulan Mac manakala baki dan wang tambahan akan diagihkan pada bulan Mei dalam bentuk bayaran dan eTunai Rakyat. Diangarkan sejumlah RM760 juta akan disalurkan kepada penerima yang akan memberi feadah kepada lebih kurang 4 juta penerima Isu Rumah BSH.  Pembayaran BSH diawalkan bagi meransang ekonomi negara akibat wabak Covid-19.

Menurut Perdana Menteri , Majlis Tindakan Ekonomi turut memastikan bahawa Pakej Rancangan Ekomoni (PRE2020) di bawah belanjawan 2020 akan diteruskan. Empat lagi langkah akan ditambah bagi mengukuhkan PRE2020. Ini termasuk bantuan kepada pekerja yang terpaksa cuti tanpa gaji, BSH yang diawalkan, diskuan bil elektrik bagi sektor komersial peindustrian pertanian.

Bantuan RM600 sebulan akan diberikan kepada perkerja yang terpaksa mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh 6 bulan. Kategori perniagaan yang terjejas akibat wabak Corvid-19 juga akan mendapat diskaun bil elektrik. Kerajaan juga memastikan harga topeng muka adalah di bawah kawalan dan sudah meningikan kadar produksi untuk produk tersebut.