Lebih banyak bantuan akan diumumkan esok atau Selasa

Susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan dilanjutkan berikutan kes wabak Covid-19 di Malaysia, Kerajaan akan mengumuman bantuan yang menyeluruh kepada semua masyarat pada Isnin atau Selasa depan. Sejajar dengan pengumuman dari Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin , beberapa jam yang lalu, Menteri Kewangan Tengku Zafrul juga telah mengumuman perbincangan dengan KWSP , Bank Negara dan agensi agensi kerajaan yang berkaitan dengan bantuan terbaru.  Petunjuk yang diberikan oleh beliau adalah isu moratorium automatik dan i-Sinar. Pembayaran i-Sinar akan tamat pada bulan Jun 2021 , tetapi seluruh negara masih di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)  dan ambang virus yang belum menurun.

i-Sinar & Moratorium automatik?

Melalui pentunjuk yang diberikan beliau, berkemungkinan besar bantuan yang diberikan adalah berkaitan dengan moratorium bank dan KWSP. Mari kita sama- sama nantikan pengumuman pada Isnin atau Selasa hadapan.

 

Menurut Tengku Zafrul, Malaysia adalah antara negera yang terawal memperkenalkan program seperti Moratorium automatikm i-Lestari, GKP dan i-Sinar bagi membantu rakyat dibawah kelemutan Covid-19. Dibawah program pemulihan negara, ini adalah masa yang terbaik untuk kembalikan inisiatif bagi membatu rakyat  dan perniaga.

Buat masa ini, angka harian virus Covid-19 masih belum menurun. Malaysia hanya akan beralih dari fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kes harian covid kurang dari 4,000 seharian. Negara kita berkemungkinan akan melanjutkan PKP Fasa pertama (PPN) hingga pertengahan bulan Julai. Vaksinasi negara masih ditingkatkan bagi negara untuk mencapai nilai ambang virus yang rendah.  2 indikator untuk peralihan fasa pertama adalah nilai virus harian kurang dari 4,000 kes dan pengunaan katil ICU di paras sederhana, dan kadar vaksinai mestilah mencapai 10%.