Mereka yang belum dapat wang BPN hendaklah kemaskini akaun bank mereka selewatnya 30 April, 2020

Putrajaya – Mereka ataupun pemohon yang mempunyai rekod cukai tetapi belum mendapat wang dari Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dinasihatkan untuk mengemaskini akaun bank mereka. Penerima BPN disarankan untuk mengemaskini maklumat bank mereka yang masif aktif. Kemaskini itu bertujuan supaya penerima BPN boleh mendapat wang mereka pada bulan Mei ini. Tiada TAC akan diminta boleh pihak LHDN untuk tujukan pengemaskinian maklumat LHDN.

Kemaskini boleh dibuat di laman Ez Hasil kemaski LHDN di http://www.hasil.gov.my/.  Penerima BSN dinasihatkan supaya mengunakan laman rasmi LHDN bagi mengelakan sebarang penipuan. Kemasini harus dibuat selewat-lewatnya 30 April 2020

Pendaftaran BPN adalah secara automatik untuk penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang sediakala ataupun pembayar cukai. Namum, maklumat untuk pembayar cukai mungkin kurang depat ataupun bank akaun penerima sudah tidak aktif. Penerima BPN akan mendapat bantuan dari RM 1,600 hingga RM 500 bergantung kepada kategori permohonan dan pendapatan pemohon.

BPN bertujuan untuk mengurangkan beban rakyat di bawah Perintah Kawalan Pegerakan (PKP) and akan beakhir di 28 April.