Pakej Bantuan Covid-19 Sabah

 

Wabak Covid-19 telah memberi impak dan kesan serius kepada kesejahteraan Rakyat Negeri Sabah.  Kerajaan Negeri Sabah di bawah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal telah memperuntukan sejumlah RM 670 juta di bawah Pakej Bantuan Covid-19 Sabah bagi membantu Rakyat Sabah yang terjejas akibat penularan Wabak Covid-19.  Bantuan Covid-19 Sabah adalah berdasarkan ‘People’s Centric’ dan berharap dapat membantu rakyat dan gologan yang terjejas. Golongan yang diutamakan adalaha rakyat yang terjejas, golongan petugas baris hadapan dan golongan penjaja.

 

Semakan Bantuan Covid-19 Sabah

Semakan boleh dibuat dengan memasukan no Kad pengenalan pemohon di laman rasmi Covid-19 Sabah

https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/

 

Bantuan one-off RM 500 untuk miskin tegar

Dibawah program ini, golongan miskin tegar akan mendapat bantuan RM500 sekali. Ketua keluarga yang layak akan mendapat bantuan tersebuh. Sejumlah RM20 juta telah diperuntukan untuk kategori bantuan ini.

 

Bantuan one-off RM300  untuk golongan B40

RM 80 juta telah diperuntukan dimana bantuan sekali RM300 akan disalurkan kepada golongan B40 Rakyat Sabah. Ketua keluarga B40 akan mendapat bantuan sekali RM300

Petugas Baris Hadapan

RM60 juta diperuntukan untuk petugas baris hadapan yang menghadapai wabak Covid-19. Ini termasuk RM10 bantuan makanan untuk mereka yang menjalankan tugas untuk membentung wabak Covid-19.

 

Bantuan Makanan

RM 18 juta diperuntukan untuk bantuan makanan kepada penduduk kampung yang terjejas akibat wabak Covid-19

 

Pembiayaan Mikro untuk Perniaga kecil dan PInjaman untuk SME

RM40 juta telah diperuntukan untuk skim kredit peniaga atau penjaja kecil-kecilan yang terjejas. Dana untuk skim ini adalah melalui Perpadanan Pinjaman Sabah. Untuk SME pula pinjaman faedah rendat 3.5% akan diperkenalkan bagi membantu industri sederhana kecil untuk berdaya tahan pada tempoh ini.

 

Diskaun Bil Elektrik dan bil air

Sebanyak RM35.65 juga telah diperuntukan untuk pemberian diskaun bil elektrik untuk tempoh 3 bulan. Lebih 512,000 penguna di Sabah dah Wilayah Persektuan Labuan dijangka mendapat. Untuk bil air pula, sebanyak 335,000 penguna air domestik akan mendapat pengecualian bil air selama 3 bulan.

 

Pengecualian Pembayaran Sewa PPR

PPR dibawah Negeri Sabah akan mendapat pengecualian sewa untuk 6 bulan.  Sejumlah RM21.1 juta telah diperuntukan di bawah usaha ini.

 

Potongan cukai taksiran dan cukai tanah

Cukai taksiran akan dipotong sebanyak 20% dan cukai tanah akan dipotong sebanyak 30% untuk tahun 2020