RM 250 sebulan untuk 6 bulan kepada B40 di Sarawak

Berita baik untuk warga Sarawak, seramai 430,000 rakyat golongan B40 di Negeri Sarawak akan mendapat bantuan RM 250  setiap bulan bagi tempoh 6 bulan di bawah Pakej Bantuan Khas Sarawakku Sayang.  Ketua menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Open telah melancarkan Program Pakej Bantuan Khas Sarawakku Sayang bagi membantu rakyat Sarawak menagani wabak Covid-19. Sejumlah RM654 juta telah diperuntukan bagi program ini.

Topeng muka percuma juga akan di salurkan kepada Rakyat Sarawak.

Sejumlah Rm 1.154 billion diperuntukkan bagi meransang ekonomi Sarawak akibat wabak Covid-19 yang menular.  16 langkah telah dwujudkan dibawah usaha kerajaan negeri bagi mengurangkan kesan Covid-19 dan melindungi kesejahteraan rakyat. 16 langkah ini akan menolong rakyat negeri Serawak termasuk golongan B40 dan golongan perniagaan.

Antara bantuan lain Kerajaan Negeri Sarawak adalah diskaun dan rebat bil eletrik bagi golongan perniagaan , diskaun bil air, diskaun sewa tanah. Sewa market dan gerai dibawah Kerajaan Negeri juga akan mendapat diskaun 50% selama 6 bulan.  Pejawat Perubatan “Frontliners”  yang menangani wabak Covid-19 juga akan mendapat insentif khas dan sumbangan makanan dari kerajaan negeri. RM20 Juta juga diperuntukan  dibawah Skim Micro Kredit disediakan bagi semua SME di Sarawak.